2016. augusztus 31.

Szeptemberi rutinok - avagy habit tracker filofaxra szabva

A neten beleástam magam a bullet journal "szakirodalomba" - miután megtaláltam a fiókom alján a personal méretű filofaxom, és creative organization címszóra keresve sokkal több találatra tettem szert bullet journal témakörben. Az egyik közkedvelt, havonta ismétlődő oldal a habit tracker - magyarul talán rutinkövetőként lehetne fordítani. Szeptembertől ki is próbálom!

A filofaxom annyiban tér el a normálistól, hogy A6-os betétlapokat gyártok hozzá a szabvány personal helyett. Az A6-ost az A4-es kétszeri felezésével kapjuk meg, így egyrészt kevesebb vész kárba, és egyszerűbb tervezni a betétlapokat (legalábbis nekem). Az ötletet a Kincsesfüzet blog adta, Timi is az A6-os méret használatát javasolta. Másrészt pedig hiányoznak a letter formátumú lapok (mikor másfél év után újra A4 került kezembe, lehetetlenül karcsúnak és hosszúnak tűnt), és így kicsit olyan, mintha a personal letter tesóját használnám :)

Így néz ki a szeptemberi habit trackerem.
Amit a segítségével szokássá szeretnék tenni:
  • reggel 6:30-kor felkelni;
  • tornázni erre a videóra [újra előjött a derékfájásom, és az öcsém (aki még mindig kiváló gázszerelő, nemsokára pedig mester lesz belőle) ismer olyat, akinek a rendszeres reggeli brokáttekercseléstől elmúlt a sajátja. Egy próbát megér];
  • foglalkozni a német nyelvvel (a Duolingón túl is...);
  • nem enni péksütit - ezzel a fajta nem-szokás-követéssel is találkoztam már külföldi blogokon. Őszintén bevallom, csak azért került a listára, mert nem tudtam teleírni mind a tíz sort, de azért örülni fogok neki, ha hó végén az összes napok száma közelít a 30-hoz :)
  • valamilyen izzasztós mozgást végezni délután. Az egyik kedvencem a fitnessblender, igaz, én a negyedik emeleten az ugrálások helyett csak lépegetek. És szoktam Rubint Rékával is napi 20 percet tornázni önmagamért - és még csak le sem halkítom. Mea culpa (hű, valaki már ezt a CD-t is feltöltötte a youtube-ra);
  • este tízkor lefeküdni (ez ma már nem jön össze, ahogy az órát elnézem, de még csak augusztus vége van);
  • olvasni Benjamin Grahamtől Az intelligens befektetőt - ez nem amolyan metrón olvasgatós könyv, jegyzetfüzettel érdemes nekiállni;
  • naponta vitamint bevenni;
  • sűrűbben bejegyzéseket írni.

A díszítéshez washitape-et használtam (hajrá, megérkeztek az aliexpress-es rendeléseim!), illetve kiszíneztem a nyilat. Díszítés nélkül így néz ki:


Ha kedvet kaptatok a rutinok követéséhez, szeptembertől decemberig letölthetitek a sablont a habit trackerhez. A pdf két oldalas, a második oldalon nem szerepel felirat, magatok készíthetitek. Például így:


A lyukasztáshoz kalauzlyukasztót használok, de a hagyományos irodai kétlyukúval is neki lehet állni.

Ti milyen rutint szeretnétek kialakítani?

2016. augusztus 20.

Tolltartó befőttesüvegből

Mondtam már, hogy szeretem a befőttesüvegeket? Abban tartom a fakanalaim, de készült már belőlük mécsestartó is. Többféle. Most épp tolltartót készítettem az irodába.

Adva volt egy uncsi műanyag tároló (a jobb tollakat már kipakoltam belőle), amit az elődömtől örököltem.


A műanyaggal semmi bajom (sőt, igen jóban vagyok vele szakmai ártalmilag :)), de egyrészt nem fért el a monitorom mellett, másrészt külön akartam választani a saját írószereket a cégesektől. Így fogtam két befőttesüveget, három színben Pentart akrilfestéket és a repesztőlakkot, némi zsinget és barna kartont, majd nekiálltam a festésnek. Az egyik üvegnél sárga alapra jött száradás után a repesztő lakk és szintén száradás után a zöld festék, a másik fehér alapon sárga színt kapott. Az alábbi fotó nem adja vissza hűen a zöld árnyalatát, de látszanak a repedések.



A két tolltartó bevetés közben (élethű színben):


A barna karton szerepe, azt hiszem, egyértelmű.
A nyilacskás post-itek a fekete papírra applikálva érkeztek, ezért a saját hátterüknél fogva rögzítettem őket, a nagyobb sárga jegyzettömbből pedig lakkozott papírra ragasztottam a tömb körülbelül negyedét, és azt kilyukasztva lógattam fel a zsinórra. A műanyag tartóban lévő eszközöket nem használom olyan gyakran, így maradtak az eredeti helyükön.

A pentart lakkokra visszatérve szeretném megjegyezni, hogy a matt lakkokkal nagyon elégedett vagyok. Évekkel ezelőtt szereztem be őket (a mécsestartókhoz, amik 2011-ben készültek, ezeket a tégelyeket bontottam fel), és kis vízzel higítva még mindig tökéletesen működnek a repesztőlakkal egyetemben.