2010. december 31.

Gyöngyobil

Van ez a klasszikus kifejezés: Gyöngyitisz. Sok helyen találkoztam vele. Nálunk ezt máshogy hívják: én gyönggyel fertőzöm a lakás egyes területeit.
Konkrétan már kész Gyöngyobil vagyunk - remélem, ez nem lesz rossz ómen :) Ahogy próbálom megtalálni a megfelelő fűzési terepet, itt is, ott is elhagyok egy-két gyöngyszemet. Persze a dekontaminálás igen egyszerű: hozom a Barbie-porszívónkat. A Barbie-porszívó nem rózsaszín, viszont nagyon picike. Szerintem egy Barbie-házra pont elegendő a szívóereje, nekem kétszer-háromszor át kell menni a szőnyegeken, hogy tiszták legyenek - de persze teljesen elégedett vagyok vele!

Ez az idei utolsó bejegyzésem. Eme ünnepi alkalomra kicsit felturbóztam az első Peyote-virágom telefonnal készült képét. Bár a telefonos képpel is teljesen elégedett vagyok :) Hiába, ez egy ilyen elégedett év vége. A leírás valahol a biser.info oldalon van, én a Peyote III. füzetben olvastam. Hogy mi lesz belőle, azt majd jövőre eldöntöm - még jó, hogy erre  csak egy napot kell várni.

BUÉK!

2010. december 30.

Háromszög mintás karkötő - az első saját minta

Tadaaam:
Az első saját tervezésű Peyote karkötő és néhány észrevétel.
Audrey ugyan hangsúlyozta, hogy Delicát ne keverjünk Toho Treasure-rel, még ha ugyanolyan méretűek is, mégis tettem egy próbát. Szerintem a méretkülönbséggel nem volt akkora baj, már ha sikerült ép Treasure-t találnom.
A piros szín 0727-es Delica (11/0-s); a szürke Gunmetal (A611), a fehér pedig OP-P-M Apricot Toho Treasure (11/0 szintén). A karötő megfűzése során 6 törött/deformált Apricotot és három szürkét tettem félre - és tehettem volna többet is, mert a karkötő szélessége nem állandó, kicsit hullámzik.

A minta letölthető innen (hátha jobban nagyítható). A kapocshoz a háromszög egyik felét fehérre fűztem piros kerettel, a másik felét szürkére. A háromszöget talán több sorral is a karkötőhöz lehet kötni, a stiftnek viszont elég mozgékonynak kell lennie a fel- és levételhez.

Még egyszer köszönöm minden gyöngyfűző lánynak (fiúval még nem találkoztam... :) ) az ingyenesen elérhetővé tett mintákat!

Jó fűzést!

2010. december 26.

Kisvirágos karkötő stiftes kapoccsal

Kisvirágos karkötő mintáját Panitánál láttam.

A kapocs megoldást eddig még sehol, vagy csak nem néztem körül elég alaposan :)
Tavaly karácsonyra kaptam néhány pálca kandiscukrot, ilyeneket (a kép innen van).
Feladatuk betöltése után nem dobtam ki őket, hátha jók lesznek még valamire (a hátha jók lesznek még valamire polcomon már elég sok dolog várja a valamirét). Először a végén lévő fabogyókat használtam fel: nincsenek ugyan végig kifúrva, Peyote bogyó megfűzés gyakorlásához viszont tökéletesek (és az átlyukasztásuk sem igényelne túl nagy fáradtságot). A pálcából pedig levág(at)tam egy akkora darabot, ami biztosan nem tud kibújni a karkötő végére készített gyöngyhurokból, majd 4 szemes Peyote gyűrűvel vettem körül. A gyöngyhurokba csak a gyűrűt dugom be, majd abba a stiftet. A kapocs tartósságát az idő dönti el, majd megemlékezem arról is.
Panita, köszönöm a mintát!

2010. december 25.

UFO szállt a térdemre


Még nem tudom, mi lesz belőle, egyelőre UFO a térdemen. A bogyó egy, a Dia által tervezettek közül. Itt egyébként még sok jó ötletet találtam. A kép telefonnal készült, de a lényeg így is látszik.
Dia, köszönöm a bogyó leírását!

2010. december 22.

Flamingós szett

Elkészült a nyaklánc a flamingós karkötőhöz. A mintáért újra köszönet jaycee-nek!

Zöld egyveleg


A medál Dia Porcelánvirágok medálja, a karkötő pedig egysoros Brigit ugyanazzal a díszítéssel - egyveleg, zöldben.

Vércseppek a hóban



Talán így lehetne ezt a herringbone karkötőt elnevezni. Már ha egyáltalán el kell nevezni :)
Ez az első, ilyen technikával készült karkötőm. Az alapokhoz megint Audrey-tól rendeltem könyvet, aztán belevágtam. A kis fityegő bogyó 11-es kásából készült rizses bogyó klón. A bogyó leírásáért köszönet Diának.

2010. december 6.

Kék kaspó

Ebben a kék kaspóban egy mini virág lakott, ami azóta kinőtte. A kaspó eredetileg agyag színű volt, a virágocska átültetése után lett kék. Nem volt ugyanis tálka hozzá, így kénytelen voltam egy befőttesüveg tetejét befogni. Ha már használom, akkor viszont ne lehessen olyan könnyen ráismerni, így arany színt kapott kék pöttyökkel. A cserepet pedig tisztítás után befestettem kékre - arany színű pöttyökkel.

Sárga cserép - karácsonyi készülődés, második felvonás


A karácsonyi ajándékok gyártása a flamingós karkötővel kezdődött, és ezzel a sárga cseréppel folytatódott. A cserepet és a tálat az OBI-ban szereztem be, a festék a már említett Pentart márkájú a KES Hobby boltból (Árkád).
A szalvétatechnikával először Andi foglalkozásain találkoztam. Idén is lesz nála Luca napi készülődés Soroksáron, érdemes meglátogatni (előzetes regisztráció szükséges!).
A technikát biztos rengeteg helyen leírják, itt van mindjárt három lehetőség is, egyiken videóval.

Gyöngybeszerző túrán

Ha már a pendrive fityegő elkészült, ideje valami komolyabba belevágni - úgyhogy nyakamba vettem a... a... a Netet, és körülnéztem, honnan is rendelhetnék. Konkrétan ehhez a mintához, jaycee oldaláról. Karácsonyra szánom, így még igyekeztem a leírásban megadott kódú gyöngyöket beszerezni.
A gyakorláshoz - és a fityegőhöz is - a Gyöngyszigetben vásároltam be gyöngyből, cérnából és tűből. A bolt mondhatni központi helyen van, az Oktogonnál (Jókai utca 5.). A múltkor a kedvenc újságomban cikkeztek a netes vásárlásról, és azt ajánlották, hogy csak olyan helyről vásároljunk, amihez tartozik valós elérhetőség - számomra postai cím. Ha nem ajánlják, ez akkor is szempontként szerepel a boltválasztásban, mert még sose próbáltam a házhoz szállítós verziót, jobb szeretem személyesen megvenni a dolgokat - na ja, de akkor mire is jó a webshop? Arra, hogy ne kelljen öt boltot végigjárnom, hanem nyugodtan, a számítógép előtt végigmazsolázhassam az üzletek kínálatát, és dönthessek a felesleges körök megtétele előtt. Nos, három színben kellett 11-es delicát beszereznem: 0310 (matt fekete), 0773 (cseresznyefa) 0670 (csillogó barack). A  háromból a webes felületen csupán a feketét találtam meg, de sajnos a boltban ebből egy zacskónyi sem volt. Pedig már kiváltottam a törzsvásárlói kártyám, tehát jó lett volna ezekkel is előrébb jutni a pontgyűjtésben.
Felpattantam a villamosra, majd a Blaha Lujza térről elsétáltam a Gyöngyházig (Rákóczi út 41.). Itt nem számítottam sok delicára, viszont van egy csomó Treasre-jük, és mivel először Toho Treasure-rel fűztem, gondoltam, ha van a leíráshoz hasonló színben, mégis eltérek az eredeti tervtől. Sajnos a honlapon a Toho és a Treasure kínálata mintha ugyanaz lenne, és pont abban a színben nem volt Treasure, amit kerestem.
Sebaj, irány vissza a Nyugati :) A Jászai Mari tér felé sétálva jobb oldalon kanyarodtam be a Hegedűs Gyula utcába, a 12-es szám alatt található Gyöngyboxba. Azért hagytam őket utoljára, mert 19 óráig vannak nyitva :) Náluk - azok a gyöngyök, amiket megnéztem - 7 g-os kiszerelésben kaphatók. Összevetve az 5 g-os kiszerelésű gyöngyökkel, olcsóbbak a többi boltnál - persze megint csak azok esetén, amikben jártam. A karkötőt közben elkezdtem fűzni - nem, nem ott a boltban, otthon :) -, és a 7 grammnyi gyöngy sem lesz elég, hiszen ez az egyik fő színe az ékszernek. A barack színből viszont az 5 g is bőven elegendő, tehát abból felesleges lett volna vennem - már ha persze lett volna belőle a boltban. Sajnos 3 gyöngybeszerző hely után is csak egy szín volt a birtokomban, úgyhogy másnap nyakamba vettem a várost.
A Gyöngyélethez eltúrázni igazi élmény volt. Az Örs vezér térről a 131-es busszal utaztam 25-30 percet a 15 perces menetidőhöz képest, majd az általam ismert legdimbes-dombosabb utcán (Ferenc utca) loholtam a 138-as számig, hogy még nyitvatartási idő alatt elérjem a boltot. Megérte, a két keresett színben megtaláltam a gyöngyöket. Üröm az örömben, hogy rögtön 2-2 fiolányit kellett volna beszerezni, hiszen nem csak karkötőt szeretnék csinálni, hanem hozzá medált is. Úgyhogy vár rám egy újabb túra... Ami még megszívlelendő, hogy a 131-es és a 31-es busz is körjárat, mielőtt az ember sietve felpattan az épp a megállóba érkező buszra, nézze meg, merre megy tovább. Nekem egyrészt sikerült a rossz irányba felszállnom - bár akkor már minden mindegy volt :) -, másrészt viszont rájöttem, hogy a 31-es busz is jó, és az legalább nem 20 percenként jár.
Még egy összehasonlítási alap: a gyöngyök csomagolása. A Gyöngysziget visszazárható zacsikba porciózza a gyöngyeit, a Gyöngyélet fiolákban árulja. A Gyöngyboxban tűzőgéppel tűzik össze, a Gyöngyházban leragasztják a visszahajtott végét.
A második kirándulás a Gyöngyéletbe nem volt már olyan tragikus. Hogy Anyu szavaival éljek: Akinek nincs a fejében, legyen a lábában - ha elsőre nagyobb mennyiséget szereztem volna be a főszínből, nem kellett volna újra megtennem ezt az utat. De végül elkészült a mű :) Nem lett tökéletes, három helyen hibádzik az oldalsó minta. Persze, vissza lehet bontani, de annyira talán nem zavaró - különben is, kell valami védjegy az embernek.
  • Karkötő minta: Jayceepatterns 
  • Peyote csövecske és háromszög Audrey leírása alapján
  • Gyöngy: 11-es Delica

2010. december 3.

Az első Peyote karkötőm

Elkészült az első karkötő, Audrey Peyote füzete alapján. Nem mondanám, hogy mindenhol követtem a mintát (az első három sort is csak másodszorra sikerült két tűvel elkezdenem), mert egy idő után a lebontás helyett inkább a tovább fűzést választottam vállalva a kis szépséghibát. Úgyis saját használatra készült :)
11/0-s Delicából fűztem cérnára, mágneses kapoccsal záródik. A baloldali kép talán jobban visszaadja a színeket, a jobboldali viszont kevésbé csillog.